Note: This entry is in Dutch because it concerns an ADSL setup that’s pretty specific to a Dutch internet provider. If you’re interested in an English translation, feel free to leave a comment.

Hier in Zoetermeer hebben we een ADSL verbinding van Online en hebben daarbij een Thomson SpeedTouch 546 modem gekregen. Prima modem/router maar vanwege het configuratieprofiel dat Online standaard levert ontbreken er een aantal instellingen: Er is geen root of SuperUser account aanwezig, alleen een gebruikersaccount en een TechSupport account.

Nou is het zo dat er achter de modem een Linksys WRT350N v2 router hangt voor de draadloze verbinding. Dit leidt ertoe dat port forwards dubbel moesten worden ingesteld. Nu zul je denken, dan stel je op de modem toch gewoon de DMZ in. En ja, dat zou mogelijk zijn ware het niet dat dit een van de opties is die niet bereikbaar is.

Er zijn diverse opties om dit probleem te omzeilen. Het is mogelijk de Linksys alleen als switch te gebruiken door de modem in een van de LAN poorten van de router te steken en DHCP op de router uit te schakelen. Zonde van de routing functionaliteiten van de router, hadden we net zo goed een accesspoint kunnen kopen. Een andere optie is het standaard account aan te passen door de configuratie te downloaden, de rol van de standaardgebruiker aan te passen en de aangepaste configuratie weer te uploaden (dit is een populaire methode voor bijvoorbeeld de SpeedTouch 706). Dit kreeg ik echter niet voor elkaar.

Derde optie, en de optie waar ik voor gekozen heb is om de modem alleen als bridge te laten fungeren en niet als router. Dit is erg makkelijk aangezien Online ADSL levert middels ETHoA (Ethernet over ATM) (aka RF1483 in bridged modus of LLC). Het enige wat de router dan hoeft te doen is via DHCP een IP adres opvragen en alles werkt. Dit moet herkenbaar zijn als je ooit kabelinternet hebt gehad. De meeste kabelmodems werken ook niet als router.

Het instellen van deze modus is simpel: ga met je webbrowser naar http://10.0.0.138 en kies in het SpeedTouch menu de optie “Configuratie”. Klik vervolgens op de “Instellingen” link en er presenteert zich een wizard. Aan het begin van deze wizard kun je kiezen tussen 3 profielen: bridged, Online ADSL en routed. Kies hier voor bridged en doorloop de wizard. Kies als VC/MUX 8.35, dit was bij mij ook de standaardinstelling (waarschijnlijk omdat dit al stond ingesteld).

Reboot vervolgens de router en controleer of deze een publiek IP adres krijgt. Klaar is kees.

Mocht je weer bij de configuratie van de SpeedTouch willen komen moet je een apparaat een vast IP adres geven in de 10.0.0.0/24 reeks en rechtstreeks aansluiten op een van de LAN poorten van de modem. Surf vervolgens weer naar http://10.0.0.138 en je krijgt de configuratie te zien. Alternatief hiervoor: Reset de router volledig met behulp van een pennetje / paperclip en het welbekende verzonken resetknopje. Reboot hierna de router weer en de router zou weer een IP adres uit de 10.0.0.0/24 moeten krijgen waarna je ook weer toegang hebt tot de configuratiepagina.

Posted by Ingmar Steen on Thu 10 March 2011 21:00